شیرازی ها در برنامه ای شاد به پیشواز نوروز رفتند

پنج شنبه 9 فروردین 1403





شیرازی ها در برنامه ای شاد به پیشواز نوروز رفتند



 

انجمن مهرگان جشن نوروز را پاس داشت

 

 

 

تارنمای فرهنگی مهرگان- گروه جشن های ایرانی- سیاوُش آریا*

 

 

انجمن مهرگان در شام گاه آدینه، بیست وسوم اسپند ماه در برنامه ای شاد و گوناگون به پیشواز بهار و جشن نوروز رفت. دراین گِرد همایی، باشندگان با آیین هایِ در پیوند با نوروز و پیش از آن  و همچنین چگونگیِ برپایی  و فلسفۀ آن آشنا شدند.

سرود "ای ایران" آغارگر برنامه بود. پس از آن دبیر انجمن با خوش آمد گویی و فرخنده بادِ رسیدن بهار و جشن باستانی نوروز، در سخنانی کوتاه به آیین هایی که پس از جشن اسپندگان تا هنگام نوروز(یکم فروردین ماه) برپا می شوند توضیحاتِ ژرفی را بیان کرد. از آیین خانه تکانی گرفته تا روش پخت نان فَتیر،از برگذاری آیین "ننه سرما" درشیراز تا پنجۀ پایان سال. سپس توضیحاتی را دربارۀ چهارشنبه سوری داد وگفت : این آیین رو گرفتی ازآتش افروزی بر بام در واپسین شب اسپند ماه ایرانیان باستان بوده است. اما درباستان ما روزهای شنبه و چهارشنبه و... نداشتیم وهر روز نام ویژۀ خود را داشته است. برای نخستین بار درکتاب تاریخ بخارا اشاره ای به برپایی جشن سوری به دست امیر سدید منصوربن نوح سامانی شده است. گویا این یک جنبش ملی، میهنی وسیاسی در برابر یورش تازیان بوده و یک ایستادگی(قیام) به شمار می رفته است. دبیر انجمن مهرگان در دنباله دربارۀ نام نوروز و کهنگیِ آن گفت، بر پایۀ شاه نامه فردوسی،  نوروز در پیوند باجمشید شاه پیشدادی است وامروزه به نوروز جمشیدی نامور(معروف) است.جمشید شاه برابری روز وشب را دریک زمان اندازه گرفت و سنجید سپس آن را روزِ نو خواند.

نوازندگیِ سنتور دوشیزه الناز، خردسال 8 سال بخش دیگر این آیین بود که آفرین باد باشندگان را درپِی داشت.

پس ازآن استاد اِخلاصی، نی نواز برجسته به هنرنمایی پرداخت و شور و شادی ویژه ای را به برنامه بخشید.

سخنرانی استاد بهروزآریانا، (استاد فیزیک دانش گاه تهران - پژوهش گرتاریخ وفرهنگ ایران) پیرامون گاه شماری ایرانیان و فلسفۀ نوروز از بخش های دیگر این گِردهمایی بود. استاد آریانا، گاه شمار ایرانی را کامل ترین، دقیق ترین و سنجیده ترین گاه شمار جهان نامید وبه دانش و توان نیاکان دراین زمینه اشاره هایی کرد ونمونه هایی را آورد.

گروه خُنیاگری(موسیقی) سنتی با هنرنمایی، استاد اخلاصی، هادی قَرِه گِزلو و حاصل قَرِه گِزلو، برنامه ا ی شادِ شاد را در واپسین شب آدینۀ سال به ارمغان آورد و با تشویق های پِیاپِی باشندگان همراه بود و حال وهوای دل انگیز و ویژه ای را به برنامه داد. سپس هادی قَره گِزلو، با خواندن چکامه ای میهنی و نوازندگیِ بی مانند خود، به پیشواز نوروز رفت.

بخش دیگر آیین جشن نوروز، سخنرانی کوتاه نرگس هدایتی( استاد دانش گاه ومردم شناس) بود. او درپایان سخنان خود خواستارِ ساختن تندیس(مجسمه) جان باختۀ راه میهن، عباس دوران در جنگ ایران وعراق شد و گفت،چرا مسوولان تندیس چنین فداکار ودلاور ایرانی وشیرازی را که حتا صدام رهبر عراقی ها ازنامش هراس داشت را در یکی از میدان های شهر نمی گذارند تا جوانان امروزی با نام و کَرده های(عمل) او آشنا شوند. وی پیشنهاد داد که کُنشگران(فعالان)، نویسندگان و استادان این را در نوشته های خود بیاورند و از مسوولان فرهنگی درخواست کنند.

پایکوبی(رقص) باله، دوشیزه کتایون به همراه آهنگ ایرانی دیگر برنامه شادِ این آیین بود که مورد توجه و آفرین بادِ باشندگان قرارگرفت.

پایان بخش آیین جشن نوروز، سرود ای ایران بود که الناز کوچولو آن را با سنتور وبه زیبایی نواخت.

آیین جشن نوروز، در خانۀ هنرمندان شیراز از سوی انجمن مهرگان برپا شد.

 

 

 -



 

دوشیزه هنرمند کتایون با پایکوبیه باله شور ویژه ای به برنامه بخشیدند

 


دوشیزه کوچولو الناز

 


الناز 8 ساله در پایان ای ایران را نواختند


هادی قره گزلو چکامه سرا و نوازنده به همراه استاد اخلاصی نی نواز برجسته

 


حاصل قره گزلو نوازنده به همراه دخترش

 


نرگس هدایتی استاد دانشگاه و مردم شناس

 


استاد بهروز آریانا ، استاد فیزیک دانشگاه تهران -  پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران

 


استاد اخلاصی نی نواز برجسته

 

 

 

 

*دبیرانجمن مهرگان- پژوهش گرتاریخ وفرهنگ ایران

 



1392/12/28
بازدید : 1656


دیدگاه ها

علیرضا افشاری

درود بر شما و خسته نباشید.

درود وسپاس بی کران... برای میهن کرده های فرهنگی انجام دادن عشق می خواهد و خستگی ندارد.
پاینده ایران

دیدگاه خود را بنویسید