سنگ نگاره های پارسه از نوروز سخن می گویند

جمعه 10 فروردین 1403





سنگ نگاره های پارسه از نوروز سخن می گویند



 

انجمن فرزندان پارسه و انجمن چهارفصل،  به پیشواز نوروز رفتند

 

 

 

تارنمای فرهنگی مهرگان- گروه جشن های ایرانی- سیاوُش آریا*

 

 

انجمن فرزندانِ پارسه و کانون گردش گرانِ چهارفصل در برنامه ای شاد در شیراز به پیشواز نوروز رفتند. این برنامه در پَسین چهارشنبه، بیست ویکم اسپند ماه در تالار آموزش وپرورش، سالن سعدی،پُلِ حُر برگزار شد. این برنامۀ گوناگون که با خُنیاگری(موسیقی) سنتی وپاپ، سیاه بازی، تقلید صدا، طرح دستی(شعبده بازی) و سخنرانی دربارۀ نوروز در پارس وشیراز همراه بود شور و شادی فراوانِ باشندگان را در پِی داشت.

الهام رفیعی مجری برنامه با خوش آمد گویی  و با فراخوانِ سخنران هَمایش آغازگر این برنامه بود.

جانشین(معاون) گردش گری شهرداری شیراز با گرامی داشت یادِ شادرُوانان، دکتر جمشید صداقت کیش و استاد صادق همایونی که دربارۀ آیین ها و باورهای مردم استان پارس پژوهش های ارزنده ای را انجام داده بودند سخنان خود راآغاز کرد.

امیرحسین حکمت نیا، نخست دربارۀ چگونگیِ پیدایی نوروز به گفت وگو پرداخت. او باتوجه به استورۀ سیاوُش(قهرمان آشتی وداد ودلاوری ایرانیان) ادامه داد، هنگامی که سیاوُش به ناجوانمردی جان باخت از خون او گیاهی رویید به نام پَر ساوَشی یا پَرِ سیاوشون. زمانی که پسر او کِی خسرو به ایران بازگشت به آشفتگی آن زمان پایان داد و مردم گفتند سیاوش دوباره زنده شده و آن روز را روز نخست، نوروز نامیدند و هرساله جشن گرفتند.

حکمت نیا سپس با اشاره با سخنان ابوریحان بیرونی در کتاب آثارالباقیه، پیدایش نوروز را به جمشید پادشاه پیشدادی درپیوند دانست. این مدرس گردش گری در ادامه به نوروز در زمان هخامنشیان پرداخت و گفت، در زمان هخامنشی و باتوجه به یادگارهایی که درپارسه(تخت جمشید) مانده و با استناد به نگاره های باستان شناختی که در این مجموعه جهانی وجود دارد باور براین است که رمز ورازهایی از ریشۀ نوروز را می توان در این بنای تاریخی دید. برخی از باستان شناسان بر این باور هستند که مردمان پارسی از 21 اسپندماه تا 9 اَردی بهشت در پارسه بوده و آیین نوروز باستانی را برپا می کردند. اما هیچ نوشته و مدرک تاریخی مستقیم و در پیوندی تاکنون دیده نشده است.

او در ادامه به پیدایی نوروز در زمان های سپسین پرداخت و ادامه داد، باخواندن داستان هایی همچون ویس و رامین، سَمک عَیار و با بررسی و نوشته های سروده های وحشی بافقی به ریشۀ نوروز در زمان اشکانیان وساسانیان می رسیم.

حکمت نیا در ادامه سخنان خود به چگونگی برپایی نوروز درپارس وشیراز پرداخت وگفت، نخستین آیین نوروزی، خانه تکانی است که پیوندی با یاد و خاطرۀ اَرواح درگذشتگان دارد. زیرا ایرانیان کهن باور داشتند که اَرواح درگذشتگان درپایان سال و ابتدای سال نو برای رضایت مندی از دست رفتگان به خانه باز می گردند و به همین شُوند(دلیل) خانه را پاکیزه می کردند.

جانشین گردش گری شهرداری شیراز دربارۀ آیین چهارشنبه سوری نیز گفت، جشن سوریک یا سوری که به اشتباه چهارشنبه سوری واین روزها به چهارشنبه سوزی تغییرنام پیداکرده، جشن روشنی و نور بوده، و سور به چَم(معنی) سرخ و رنگ آتش است که پدیدآورندۀ روشنایی، پاکی وشادابی و مخالف هرگونه ناپاکی است. در این شب مردم آجیل مشگل گُشا یا لُرک که ازهفت

گونه میوه خشک(پسته، بادام، سنجد،کشمش،گردو، برگه هلو، انجیر یا خرما) درست شده را دربین مردم پخش می کردند.

دختران شیرازی آیین فال گوش یا فال کوزه را برگزار می کردند و باور داشتند، خوبی، نیکی یا شر و بدیِ سال آینده را مردانی می گویند و آن ها فال گوش می ایستادند و می شنیدند. واین گونه سال نو خود را پیش بینی می کردند. شیرازی ها در روز چهارشنبه سوری آشی را می پختند که به آش سوری نامور(معروف) بود و همۀ وسایل این خوراک را از دیگران درخواست می کردند و هنگامی که آش آماده می شد آن را میان تهی دستان و نیازمندان پخش می کردند.

او ادامه داد، در شیراز یک گونه نمایش بومی از فرا رسیدن جشن نوروز و رفتن سرما داریم به نام آیین ننه سرما که سال گذشته در شیراز برگزار شد. حکمت نیا سپس  ریشۀ تاریخی هفت سین  را بررسی کرد و درپایان با اشاره به این که درگذشته در شیراز افزون بر هفت سین، خوان(سفره) هفت میم را می گستراندند گفت، هفت میم دربردارندۀ ( مرغ، ماست، میگو، ماهی، مَسقَطی ، مَویز و مَدَنی " نوعی شیرینی کوچک") بوده است. این مدرس گردش گری در ادامه به برپایی آیین سیزده به در پرداخت و افزود، تاکنون هیچ دانشمندی از نحسی میان ایرانیان سخنی نگفته و یا نوشته ای دراین باره وجود ندارد و همۀ روزها در ایران دارای ارزش است. مردم باورمند بودند 12 ماه سال را در 12 روز نخست سال می دیدند و روز 13 را به عنوان جشن طبیعت که آفریده ها(خلقت) به پایان رسیده وسال کامل شده است به طبیعت رفته و جشن می گرفتند. حکمت نیا در پایان برای باشندگان دربارۀ گردش گری و اصول آن، سخنانی را بیان کرد.

پس ازسخنران همایش، مهدی کرمی خوانندۀ پاپ و نامور صدا وسیمای مرکز فارس که درجشنواره های کشوری جایگاه نخست را درکارنامۀ هنری خود دارد برنامه ای شادِ شاد را در دو بخش برای بینندگان اجرا کرد که مورد استقبال فراوان قرارگرفت.

تقلید صدا با هنرمندی رسول خاموشان که چندین بار جایگاه نخست رادرکشور به دست آورده اند از برنامه های جذاب و شاد این گرد همایی بود.

بخش دیگر برنامه که آفرین باد و تشویق باشندگان را در پِی داشت، سیاه بازی با هنرنمایی محمد عسگری(سومین سیاه برترکشور) بود که به همراه مجری گری محمدی، شکوه ویژه ای را به این آیین بخشید.

در این برنامه عباسی، پشتیبان مالی همایش و سرپرست بانک مهر ایران(قرض الحسنه مهر استان پارس) و حسنی، دیگر پشتیبان مالی ، مدیر بیمه سینا(نمایندگی حسنی) دربارۀ خدمات کارهای خود سخنانی را بیان کردند.

گروه شعبده بازی استار با هنرمندی احمد رضامومنی به همراه دستیار خود محسن اسدی، حال وهوای ویژه ای را به این همایش بخشید.

در ادامه این همایش، دبیرانجمن فرزندان پارسه، محمد رستمی و دبیرانجمن کانون گردش گران چهارفصل، محمد صلواتی که برگزارکنندگان این آیین بودند در سخنانی کوتاه به شناسایی و معرفی  و عمل کرد انجمن های خود  پرداختند.

گروه خُنیاگری(موسیقی) سنتی نغمۀ شیراز به سرپرستی و خوانندگی مرتضا رمضانی که پایان بخش همایش نوروز بود نیز شور و نشاط فراوان باشندگان را به دنبال داشت. هنرمندان این گروه( نوازنده سنتور و ویولن، استاد شیرچنگ- تنبک، استاد قامتی- دف، استاد زیمران) بودند که با آهنگ بسیار زیبای ایران، کاری از استاد شجریان با سرودۀ زیبای الف. سایه(هوشنگ ابتهاج) واپسین آهنگ برنامه را به اجرا درآورده که آفرین باد باشندگان را به همراه داشت.

فیلمبرداری وعکس برداری این همایش را گروه هنری نقش بر دوش داشت. دیگر همیاران و همکاران این برنامه، صدابردار، رضا پروانه- نورپرداز، شروین منصوری- کی بورد، مهدی افشار و هاشم جعفری بودند.

دیگر پشتیبانان مالی این همایش، مرکز خرید نگین فارس و آژانس مسافرتی فرهنگ سیر بود.

همایش نوروز با همکاری اداره کل ورزش و جوانان فارس، اداره آموزش و پرورش ناحیه 2 وسازمان میراث فرهنگی استان فارس برگزار شد.

 

 

 

عباسی مدیر بانک مهر ، پشتیبان برنامه

 

 

 

امیرحسین حکمت نیا، مدرس گردش گری

 

 

 

باشندگان در برنامه جشن نوروز

 

 

 

در پایان برنامه از برگزارکنندگان و حامیان و همراهان سپاس داری شد

 

 

الهام رفیعی ، مجری برنامه

 

 

 

گروه خنیاگری سنتی نغمه شیراز

 

 

 

گروه شعبده باز ، با سرپرستی احمدرضا مومنی

 

 

 

حاجی فیروز ، محمد عسگری

 

 

 

حسنی ، بیمه سینا پشتیبان برنامه

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

کی بورد : هاشم جعفری

 

 

 

مهدی کرمی ، خواننده پاپ

 

 

 

محمد رستمی، دبیرانجمن فرزندان پارسه

 

 

 

مومنی ، شعبده باز

 

 

 

تقلید صدا، هنرمند: رسول خاموشان

 

 

 

صلواتی،دبیر انجمن کانون گردش گران چهارفصل

 

 


 

 

*دبیرانجمن مهرگان- پژوهش گرتاریخ وفرهنگ ایران- فعال میراث فرهنگی، ادبی و زیست بوم

 

 



1392/12/23
بازدید : 1951


دیدگاه ها

فرهاد رهبری

ای کاش در جای جای ایران با این دست برنامه های شاد و آگاهی بخش به پیشواز نو روز می رفتیم،گزارش زیبا بود،همواره شاد و پیروز باشید.

درود وسپاس بی کران... آری با برگزاری جشن های ایرانی، فرزندان این مرز وبوم افزون برآشنایی با جشن های کهن نیاکانی با فرهنگ سترگ ایران خو می گیرند و در نهایت خود پاس دار ونگاه بان داشته های فرهنگی وتاریخی می شوند.
به امید ایرانی آباد وآزاد
پاینده وجاوید باد ایران

ایران مراسم - دفتر شیراز

درود و سپاس آماده مشارکت در برنامه های بعدی شما هستیم www.IranMarasem.ir

درود و سپاس بی کران. در آینده از همکاری شما بهره خواهیم برد
شادزی.... پاینده ایران

دیدگاه خود را بنویسید