گروه پاکسازان طبیعت فارس ، جنگل زَرقان راپاکسازی کرد
تارنمای فرهنگی مهرگان- گروه گردشگری، بخش زیست بوم- سیاوُش آریا*
دوستداران و کُنشگران(فعالان) زیست بوم شیراز در برنامه ای هماهنگ و ملی، بوستان جنگلی زَرگان(زرقان)* را پاکسازی کردند. این برنامه هم زمان و هماهنگ با 14 استان دیگر و به نام روز ملی پاکسازی جنگل ها در آدینه 21 شهریورماه، انجام شد.
این کار نیک و فرهنگی چهل و دومین برنامۀ گروه پاکسازان طبیعت فارس بود که با باشَندگی(حضور) و سخنرانی کوتاه و تاثیرگذار مدیرکل محیط زیست استان پارس(فارس) در 8.30 بامداد آدینه در بوستان(پارک) جنگلی زَرگان(زرقان) آغاز شد.
حسین علی ابراهیمی کارنامی، فَرنشین(رییس) کل زیست بوم استان در راستای پاکسازی جنگل ها و طبیعت گفت : « من همواره پشتیبان(حامی) دوستداران و گروه های زیست بومی به ویژه انجمن ها بوده و هستم. این کَرده(عمل) شما بسیار نیک و پسندیده است، ولی ما باید کاری کنیم که کسی زباله نریزد. این که مردم زباله های خود را در هرجا بریزند و زیست بوم را آلوده و ویران کنند و شما بیایید پاکسازی کنید درست نیست. باید با آموزش و ساخت فیلم ها، تبلیغات و برنامه های گوناگون که هنایش(تاثیر) داشته باشد مردم را آگاه کنیم. باید تشکل ها و سَمن ها(انجمن های مردم نهاد غیردولتی) و خود مردم وارد گُود شوند و دست به کار شوند. زیرا این کَرده ای فرهنگی است که بازخورد خوبی دارد».
ابراهیمی کارنامی در بخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از دیگر نهادها و سازمان ها گفت : « ای کاش برخی از وزیران، نمایندگان مردم و وکیلان که برای به دست آوردن سِمت(پُست) شعارهای زیبا سرمی دهند کمی هم به فکر زیست بوم باشند. در برخی موارد دیده شده است که ادارۀ راه وشهرسازی خودش قانون های زیست بومی را زیر پا می گذارد و باساخت بی رویۀ راه ها و جاده ها، پوشش گیاهی و جنگل ها را از میان می برد. نماینده مردم در مجلس نوید(وعده) می دهد، برای شما راه و جاده، ساختمان و مجتمع می سازم. اما با چه بهایی؟با ساخت درون جنگل ها و درکنار رودها ؟ این کَرده بسیار زیان بار است و زیست بوم ما را دراز مدت با ویرانی رو به رو خواهد کرد. ما هم اکنون با بحران جدی در این زمینه دست و پنجه نرم می کنیم و امیدوارم تغییر نگرشی در مسوولان پدید (ایجاد) آید. به هر روی باشَندگی شما سَمن ها مایۀ دلگرمی است و بازخورد خوبی درمیان مردم دارد».
فَرنشین کل زیست بوم استان افزود : « هریک تَن(نفر)که به شمار(تعداد)سمن ها افزوده شود بازخورد خوبی به همراه دارد و این دوستان خود پاکبان و محیط بان به شمارمی آیند. ای کاش رسانه ها در چنین برنامه های مهم و فرهنگی باشَنده بودند(حضورداشتند)تا هم این گونه کرده ها بازتاب بهتری داشته باشد و هم کارآموزشی و پالایش فرهنگ انجام گیرد. نقش خبرگزاری ها و رسانه ها به ویژه رسانۀ ملی، صدا و سیما در پوشش دادن چنین اخباری بسیار مهم و بایسته(ضروری) است. به دیدگاه من، در پایان کارتان باید نامه ای به صدا و سیما بنویسید و خواستار همکاری آنان شوید تا کردۀ نیک شما را بازتاب دهند. در برخی از استان ها، صدا و سیما با کُنشگران ودوستداران زیست بوم همکاری خوبی دارد».
این مدیر دوستدارو پشتیبان همیشگی زیست بوم استان در دیگر بخش های سخنان خود گفت : « مسوولان دولتی می آیند و بیمارستانی ویژه سَرطان می سازند، ولی به دید من، ما باید کاری کنیم که کسی سرطان نگیرد و این کارتنها با پاکیزگی زیست بوم به دست خواهد آمد».
ابراهیمی کارنامی درپایان سخنان خود، خواستار همکاری و هماهنگی دیگر نهادها و ارگان ها با ادارۀ کل محیط زیست شد و گفت : « در روز خبرنگارامسال(17 اَمُرداد) در میان خبرنگاران گفتم، که جلو جاده سازی های بی رویه را بگیرید و نگذارید بیش از این به شهر و روستاها آسیب وارد آید. این گونه نهادها، مطالعات و پیوست های زیست بومی شان کجاست؟درخواست آگاهی شان(استعلام هایشان)از سازمان محیط زیست کجاست؟ چه بهره ها(منافع) و سودی برای مردم دارد؟در برابر این ساخت و سازها چه چیزی از میان می رود، تنها تندرستی(سلامت) مردم !
بخش توسعه خودشان را به خواب زده اند و گوش شنوایی ندارند».
مدیرکل زیست بوم استان پس از سخنان کوتاه خود، با سپاس گذاری ازدوستداران زیست بوم راهیِ دیگر جنگل های استان شد تا با پشتیبانی خود مایۀ دلگرمی آنان شود.
شهلا ایادی، مدیرگروه پاکسازان طبیعت فارس که کارپاکسازی بوستان جنگلی را بردوش داشت در گفت وگو با تارنمای فرهنگی مهرگان گفت : « از دوستداران زیست بوم و باشَندگان(حاضران) سپاس گذارم که هر هفته ودر روز تعطیل به جای آسایش به پاکسازی زیست بوم می پردازند واز جان ودل مایه می گذارند. برخی از دوستان دانشجو، کارمند و کارگر هستند ودرگیری های خود را دارند، ولی با این همه بازهم در برنامه ها مشارکت دارند و این نشان از اندیشۀ سبزشان است و دلبستگی به شهر و کشور خود. گروه پاکسازان هر ماه سه برنامه اجرا می کند و بدون بیزاری(اکراه) برتری(اولویت) گروه، نخست پاکسازی است. یک سال است که از آغاز پایه گذاری(تاسیس) گروه پاکسازان طبیعت فارس می گذرد و ما تا کنون چهل و دو برنامه پاکسازی داشته ایم و این شدنی نبوده است جز کوشش و باشندگی همیشگی هَموندان(اعضا). و ازدید آماری هم قابل توجه است».
دشواری ما گِردآوری زباله هاست
شهلا ایادی، با گلایگی از برخی نهادها گفت : « دشواری اصلی ما پس از پاکسازی، گِردآوری زباله ها است. من از بخشداری ها، دهداری ها و شهرداری ها می خواهم که برای گردآوری زباله ها با ما همکاری کنند. برخی زمان ها پیش آمده که باوجود هماهنگی من، پس از دو روز هنوز زباله ها در همان جایگاه مانده است ! در این میان می طلبد که همۀ نهادهای وابسته(مربوطه) با ما همکاری لازم را انجام دهند».
صدا و سیما همکاری کند
مدیرگروه پاکسازان طبیعت فارس ادامه داد : « در 15 استان کشور صدا و سیما با دوستداران و گروه های زیست بومی همراه است و برنامه های آنان را پوشش می دهند، ولی در این استان صدا و سیما هیچ گونه همکاری نمی کند. باورم این است اگر صداو سیما و رسانه ها پشتیبان ما باشند و برنامه ها را پوشش خبری دهند بهترین نتیجه را می گیریم و خودش کرده ای فرهنگی و آموزشی است».
در این برنامه که چهارمین برنامۀ مشارکتی پاکسازی جنگل ها در کشور بود به گونۀ نُمادین، گروه های هلال احمر، محیط بانان زحمت کش، نیروهای منابع طبیعی، فَرنشین (رییس)منابع طبیعی زرگان(زرقان)، مسوول روابط عمومی شهرداری زرگان، فَرنشین آبخیزداری منابع طبیعی شیراز، فرنشین مراتع منابع طبیعی شیراز و مدیریت پسماند شهرداری زرگان باشنده بودند و به همراه دوستداران زیست بوم در کار پاکسازی جنگل مشارکت داشتند.
درپایان نیز کتابچه هایی آموزشی که برای کودکان از سوی سازمان جنگل ها،مراتع و آبخیزداری و دیگر ارگان ها و نهادهای وابسته چاپ شده بود درمیان دوستداران زیست بوم پخش شد.
پیام دکتر ابتکاربه مناسبت روز 21 شهریور
پس از پایان برنامه پاکسازی، شهلا ایادی پیام معصومه ابتکار، فرنشین سازمان حفاظت از محیط زیست کشور را که به مناسبت برگزاری چهارمین برنامه پاکسازی مشارکتی جنگل ها در روز 21 شهریور بود را برای باشندگان خواند :
«دست هایی که برای زدودن ناپاکی و بزرگداشت حرمت طبیعت به حرکت درمی آید ستودنی است و قدم هایی که در مسیرهمراهی برای اعتلای جامعه برداشته می شوند قابل تقدیر.
اقدام هم زمان جمع گسترده ای از نهادهای مدنی در سطح ملی، استانی و محلی برای پاکسازی زیست بوم های جنگلی از وجود زباله در چهارده استان کشوری کاری بزرگ است که از دست و قدم انسان های بزرگ بر می آید.
انسان هایی که فراتر از خواسته های شخصی و نیازهای فردی خود، به جامعه و فداکاری برای دیگران می اندیشند و تحمل دیدن آلودگی و ناپاکی را در هیچ جا به خصوص جنگل های آسیب دیده کشور ندارند. عظمت کار و والایی همت شمارا می ستایم و ازخداوند متعال عزت، سرافرازی روز افزون تک تک شما عزیزان رادر قدم های خیری که برمی دارید خواستارم».
درود و سپاس بی کران ازشما عزیزان که بدون اکراه زباله های رهاشده در طبیعت را جمع آوری می کنید.
« راه تان پر ره رو»
خردسالان نیز به همراه بزرگترها آمده بودند تا از کوچکی احترام به طبیعت را یادبگیرند
دهقان،مدیر محیط بانان بوستان جنگلی زرقان
شهلا ایادی، مدیرگروه پاکسازان طبیعت فارس
کوشش های بانوان ستودنی بود
هاشم ابراهیمی،دبیرکل انجمن میراث فرهنگی مهرگان هم درپاکسازی مشارکت فعال داشتند
نیروهای هلال احمر نیز در این برنامه مشارکت داشتند
ابراهیمی کارنامی،مدیرکل محیط زیست استان پارس به همراه محیط بانان پارک جنگلی زرقان
دریاچه زیبای بوستان جنگلی زرقان در استان پاس
کتابچه هایی که درباره پاسداشت طبیعت وجنگلها بود از سوی سازمان مذکور پخش شد
یادمان باشد درختان هم جان دارند
گروه پاکسازان طبیعت فارس در طرح مشارکتی پاکسازی جنگلها فعال بودند
*زرگان، نام کهن و پارسی میانه است. دکتر اَرفعی، واژه ایلامی «رَکان» را در گل نبشته های پارسه همان زرگان یا زرقان امروزی دانسته است.
*پژوهشگرتاریخ وفرهنگ ایران- دبیرانجمن مهرگان- کُنشگر(فعال) میراث فرهنگی، گردشگری و زیست بوم
نوشته های مرتبط
· کاخ اردشیربابکان نفسی تازه کرد