نکوداشت استاد سامی در شیراز برگزار شد

جمعه 31 فروردین 1403





نکوداشت استاد سامی در شیراز برگزار شد



 

 

 

 

 

 

 

 

تارنمای فرهنگی مهرگان – گروه میراث فرهنگی – سیاوُش آریا*

 

نخستین باستان شناس ایرانی که در مجموعۀ جهانی پارسه (تخت جمشید) کاوش کرده است، شادرُوان علی سامی بود. استاد سامی دلبستگی ویژه ای به پارسه داشت. خودش در جایی می نویسد، پارسه دانشگاه من بود و هر سال کار در این مجموعه برابر با چند سال آموزش دانشگاهی است و برای من مفهوم دیگری دارد، نزدیک 20 سال زیر آسمان آن زیسته و از هوایش تنفس کرده ام و پای هر ستون و سنگی روزهای از دست رفته خود را می یابم.

به گزارش تارنمای فرهنگی مهرگان، نام زنده یاد علی سامی بی گمان با فرهنگ و تاریخ ایران گِره خورده است. مردی که جوانی و زندگی خود را در راه شناخت فرهنگ ایرانی به ویژه زادگاه خود شهر شیراز و استان پارس (فارس) گذاشت. او تا پایان زندگی بالنده و سودمند خود هرگز دست از کار و کوشش نکشید و کارهای ارزنده و ماندگاری را از خود به جا گذاشت. استاد سامی نگاه ریزبینانه و ژرف و موشکافانه ای به تاریخ باستانی ایران داشت و این را می توان در لابلای کتاب های بی شمار وی جست و جو کرد. علی سامی، زادۀ 1289 خیامی در شیراز نویسنده، پژوهشگر، استاد دانشگاه، باستان شناس و فَرنشین (رییس) موسسه باستان شناسی پارسه بود. بازآرایی (مرمت) آرامگاه کورش بزرگ در سال 1350 به سرپرستی او انجام شد. همچنین پدر وی «آقابزرگ» از چکامه سُرایان (شاعران) و نقاشان کازرونی بود. استاد سامی در پدیداری و ساخت آرامگاه حافظ شیرازی، گنج خانۀ (موزه) پارس، آرامگاه خواجوی کرمانی، بازآرایی مسجد عتیق شیراز و آرامگاه سعدی و شاه شجاع دست داشت. از ارزنده ترین دستاوردهای شادرُوان سامی در کشفیات باستان شناسی می توان به سر شاهزادۀ هخامنشی از جنس سنگ لاجورد و بشقاب سنگی با دبیرۀ (خط) آرامی اشاره کرد که در گنج خانۀ ملی ایران باستان نگهداری می شود. نوشته ها و کتاب های برجای مانده از این استاد دانشگاه هنوز هم از آن دسته سرچشمه هایی (منابع) به شمار می رود که مورد بهرۀ پژوهشگران و نویسندگان است. کتاب هایی همچون آثار تاریخی جلگه مرودشت، پاسارگاد پایتخت و آرامگاه کورش هخامنشی، تمدن هخامنشی در دو پوشینه (جلد)، تمدن ساسانی در دو پوشینه، شیراز شهر جاویدان، نقش ایران در فرهنگ اسلامی، مقام دانش در ایران باستان و روزها و یادها تنها بخشی از آثار ارزنده استاد به شمار می آیند. سرانجام این باستان شناس و نویسنده در 22 اَمرداد ماه 1368 در شهر شیراز درگذشت و در کنار آرامگاه خانوادگی خود در دارالرحمۀ شیراز به خاک سپرده شد. به همین انگیزه انجمن فرزندان پارسه، پَسین (عصر) پنج شنبه 21 اَمرداد ماه برابر با سالگرد درگذشت وی به همراه شماری از دوست داران تاریخ و فرهنگ ایران بر سر آرامگاه او گِرد آمده و یاد این استاد برجسته را گرامی داشتند.

جمال زیانی، پژوهشگر و نویسنده در این گردهمایی از یادگویه های (خاطرات) خود با استاد سامی گفت. این نویسنده که از شاگردان زنده یاد سامی بوده اند از یادگویه های دانشگاه و درس تمدن هخامنشی استاد برای باشَندگان (حاضران) نکاتی را بیان کرد. همچنین داریوش نوید گویی، مدیر انتشارات نوید شیراز نیز از یادگویه های خود در روزگار جوانی با استاد سامی گفت. و این که برخی از کتاب های او را چاپ کرده و از نزدیک بینندۀ کوشش های فراوان وی بوده است. نوید گویی در دنبالۀ سخنانش از بزرگ منشی و جایگاه علمی استاد گفت. امیر حسین حکمت نیا، مدرس گردشگری دیگر سخنران این گردهمایی بود. حکمت نیا دربارۀ منش و رفتار استاد سامی و پژوهش های بی همتای او برای باشندگان سخنانی را به میان آورد. در پایان این گردهمایی محمد یوسف رستمی، دبیر انجمن فرزندان پارسه دربارۀ کتاب های زنده یاد سامی و کاوش های باستان شناسی او در پارسه و تپه های پیش از تاریخ دشت مَرودشت گفت. و این که چگونه استاد سامی از دل و جان برای فرهنگ و تاریخ ایران مایه گذاشته و در این راه خود را فدا کرده است. در پایان این گردهمایی باشَندگان بر سر آرامگاه دیگر نویسندگان و هنرمندان شیرازی گرد آمده و یاد آنان را گرامی داشتند. بزرگانی همچون دکتر جمشید صداقت کیش، ایران شناس برجسته، بانو عماد، چکامه سُرای توانای شیرازی، کرامت تفنگدار، حافظ پژوه و ادیب، استاد هوشنگ فَتا، چکامه سرا و نویسنده که هر کدام از دل و جان برای شهر شیراز و فرهنگ ایرانی مایه گذاشته و کارها و آثار ارزنده ای را به یادگار گذاشته اند.

 

 

 

دوستداران تاریخ و فرهنگ ایران، بر سر آرامگاه استاد سامی گرد آمدند

محمد رستمی، دبیر انجمن فرزندان پارسه

داریوش نویدگویی، مدیرانتشارات نوید شیراز

تربت پاک استاد سامی و همسرشان

شادرُوان استاد علی سامی

آرامگاه استاد هوشنگ فتی، شاعر و نویسنده نامدار شیرازی

دوستداران فرهنگ ایران سپس بر سر آرامگاه دکتر صداقت کیش گرد آمدند

نگاره ای به رسم یادبود بر سر آرامگاه خانوادگی استاد سامی

 

 

 

 

*پژوهشگر تاریخ و فرهنگ ایران – راهنمای گردشگری – خبرنگار آزاد – کُنشگر میراث فرهنگی، گردشگری و زیست بوم – دبیر انجمن مهرگان



1395/05/23
بازدید : 1997


دیدگاه ها

دیدگاه خود را بنویسید