نشست «تخت جمشید و جهانگردان اروپایی» برگزار شد

پنج شنبه 9 فروردین 1403





نشست «تخت جمشید و جهانگردان اروپایی» برگزار شد



 

 

 

 


 

 

 


 

تارنمای فرهنگی مهرگان گروه میراث فرهنگی سیاوُش آریا*

 


نشست تخت جمشید و جهانگردان اروپایی از سوی انجمن فرزندان پارسه و با همکاری سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و مرکز شیراز شناسی در بوستان بعثت و در یکی از سالن های مرکز شیراز شناسی برگزار شد.


به گزارش تارنمای فرهنگی مهرگان، سومین جشنوارۀ شیرازشناسی از سوی سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری، مدیریت گردشگری و امور زیارتی و با همکاری مرکز شیراز شناسی از 14 تا 24 شهریور به همراه نشست های تخصصی شیراز شناسی در بوستان (پارک) بعثت شیراز و در مرکز شیراز شناسی برگزار شد. این نشست های تخصصی که بیشتر به موضوع شیراز شناسی یا پارس (فارس) شناسی در دوره های تاریخی گوناگون با رویکرد گردشگری اختصاص داشته، همه روز از ساعت 16 پسین تا 20 در سه نشست با موضوع های گوناگون دنبال شده است. در همین راستا نیز، انجمن فرزندان پارسه با فراخوانی (دعوت) از نویسندگان، پژوهشگران و استادان دانشگاه در هر روز، نشست هایی را برای علاقه مندان به فرهنگ و تاریخ ایرانی برگزار کرد.


اما دبیرانجمن فرزندان پارسه در نشستی با موضوع «تخت جمشید و جهانگردان اروپایی» در پسین روز دوشنبه 20 شهریور ماه برای باشَندگان و علاقه مندان به ویژه راهنمایان گردشگری سخنرانی کرد. محمد یوسف رستمی با اشاره به این که تصویری که امروز ما از مجموعۀ جهانی پارسه یا همان تخت جمشید می بینیم، دستاورد پژوهش ها، کاوش های باستان شناسی، بررسی های دانشمندان و دلبستگانی است که به آرامی و در درازای سده های گذشته، یافته های خود را به شکل اَنباشتی از داده ها در اختیار ما جای داده اند. در این میان، جهانگردان اروپایی نیز سهم به سزایی در پژوهش ها و شناخت بیشتر ما از مجموعۀ تاریخی فرهنگی پارسه داشته و گام های اَرزنده ای از سوی آنان انجام گرفته است.


دبیر انجمن فرزندان پارسه، آرمان (هدف) جهانگردان اروپایی را از دیدن مجموعۀ جهانی پارسه به چند بخش تقسیم کرد و گفت : « شماری از جهانگردان با رویکرد پژوهشی و علمی از این مجموعه دیدن کرده که در این راه کوشش های فراوانی به سرانجام رسیده و دستاوردهای ارزنده ای نیز داشته است که امروزه هم از آن پژوهش ها بهره برده می شود. گروهی با آرمان سیاسی و یا تبلیغی وارد این مجموعه شده و افرادی هم با رویکرد تجاری و یا مذهبی از پارسه بازدید کرده اند».


رستمی در بخش دیگری از سخنانش، نام جهانگردان اروپایی را که در چند سدۀ گذشته از پارسه دیدن کرده اند به همراه توضیحاتی کوتاه دربارۀ هر کدام از جهانگردان آورد که در زیر و به ترتیب از آن ها نام برده می شود :

ادریک (ایتالیایی 1164 میلادی) : راهبی عیسوی (مسیحی) که در زمان ابوسعید بهادرخان وارد ایران شده و بر این باور بود که پارسه، مجموعه کاخ هایی است استوار و سرپا که خالی از باشَندگان (سکنه) است.

جوزفا باربارو (ایتالیایی 1471 – 75 م) : بومی ونیز و نخستین فردی است که از پاسارگاد دیدن می کند و سفیر دربار «اوزون حسن» بوده است.

جفری داکت (انگلیسی 1569 م) : نویسندۀ کتاب «پنجمین سفر به ایران» است.

هاینریش پوزر (آلمانی 1620 م) :  نخستین جهانگرد آلمانی که با نگرش به داستان های بازگو شده، کورش هخامنشی را همان جمشید کیانی می دانست!

پیترو دلاواله (ایتالیایی 1614 م) : وی افزون بر این که پارسه را دیده است، از زیگورات بابل و بیت المقدس نیز بازدید کرده است. آماده سازی کپی از روی نگارکَندهای (نقش برجسته) پارسه از دیگر کارهای دلاواله است. همچنین وی، پیشگام در رمز خواندن سنگ نبشته های (کتیبه) میخی است و به مذهبی بودن سنگ نگاره های پارسه اشاره دارد.

دن گارسیا دیسلوا (اسپانیایی 1614 م) : وی سفیر دربار شاه عباس صفوی بوده و نخستین کسی است که به هویت اصلی پارسه پِی برد.

سر توماس هربرت (انگلیسی 1628 م) : هربرت جزء هیات نظامی دربار شاه عباس صفوی بوده و دارای سفرنامه ای به نام «حکایت چند سال مسافرت به آفریقا و بخش بزرگ آسیا» است. وی اهورامزدا (خداوند جان و خرد) را خدای زانو زده توصیف می کند!

یوهان البرشت (آلمانی 1638 م) : وی جزو هیات اعزامی «فردریک» به ایران در دورۀ صفویه است. البرشت نخستین کسی است که آرامگاه کورش در پاسارگاد را به تصویر کشیده است.

ژان باتیست تاورنیه (فرانسوی 1631 م) : بازرگانی است که شش بار از پارسه دیدن کرده است. تاورنیه از پارسه با نام چهل منار نیز یاد می کند.

اندره دولیه (فرانسوی 1664 م) : وی دارای سفرنامۀ «زیبایی های ایران» است. دولیه، کهن ترین طراحی را از پارسه به ثبت رسانده است.

جان جانسون استرویس (هلندی) : نقاش و ماجراجو است و نویسندۀ کتاب «سفرهایی پرمخاطره» است.

ژان ته ونو (فرانسوی 1663 م) : وی پس از بازدید از پارسه و نقش رستم، طرحی از آرامگاه داریوش را می کشد.

ژان شاردن (1666 م) : شاردن، پارسه را پرستشگاه معرفی می کند و حتا به دنبال آبراهه های (کانال) زیر زمینی است.

انگلبرت کمپفر (آلمانی 1685 م) : پزشکی آلمانی است که کمتر از یک روز، طرحی را از پارسه برداشت می کند و رونوشتی نیز از آن جا آماده کرده است.

جملی کارری (ایتالیایی 1694 م) : وی سفرنامۀ « مسافرت به دور جهان» را می نویسد و از پارسه و مجموعه سنگ نگاره های ساسانی «بَرم دلک» شیراز تصویربرداری انجام داده است.

کورنلیس دیرویین (هلندی 1704 م) : وی در سفرنامۀ خود 300 طرح دارد که 155 طرح آن در پیوند با ایران است. دیرویین، کامل ترین و دقیق ترین تصاویر را پیش از اختراع دوربین به جا گذاشته است. همچنین وی به برگزاری آیین جهانی جشن نوروز در پارسه اشاره کرده است.

کارستن نیبور (دانمارکی 1765 م ) : کپی برداری از سنگ نبشته های پارسه، آشکار سازی سه زبانه بودن سنگ نبشته ها (ایلامی، پارسی و بابلی) و بخش بندی الفبای میخی به وسیلۀ 42 علامت جدا از هم، از جمله کارهای نیبور است.

گروتفند ( آلمانی 1802 م) : خوانش سنگ نبشته های پارسه و شناسایی نام های پادشاهان هخامنشی از دستاوردهای وی است.

سر هنری راولینسون (انگلیسی) : رمز گشایی و کپی برداری از سنگ نبشتۀ بغستان (بیستون) کرمانشاه و خوانش 50 نام از آن از کارهای اَرزندۀ راولینسون است.

جیمز موریه ( انگلیسی 1808 م ) : دیپلمات و مامور سیاسی در دورۀ فتحعلی شاه قاجار و نویسندۀ کتاب «حاجی بابای اصفهانی» است. در پارسه کاوش کرده و از غارشاپور کازرون نیز بازدید داشته است. وی همچنین از سنگ نبشتۀ نقش رستم نقشه برداری کرده است.

اوژن فلاندن (فرانسوی 1840 م) : نقاش و مهندس که 6 هفته در پارسه اقامت دارد و کتاب «مسافرت در ایران» از کارهای او است.

تکسیه (فرانسوی 1839 م) : اندازه گیری دقیق از پارسه و آشکارسازی وضعیت اصلی بنای پارسه و انجام آزمایش های شیمیایی از دستاوردهای تکسیه است.


به گزارش تارنمای فرهنگی مهرگان، به اَنگیزه کمبود زمان، نام شماری از جهانگردان معاصر در این نشست آورده نشد. در پایان نشست، دبیرانجمن فرزندان پارسه به پرسش های باشَندگان پاسخ داد.

 

 

 

 

 

 


نگاره ها از انجمن فرزندان پارسه است

 

 

 

 

 

 


 

*پژوهشگر تاریخ خبرنگار آزاد دبیر انجمن مهرگان راهنمای گردشگری کُنشگر میراث فرهنگی، گردشگری و زیست بوم



1396/06/25
بازدید : 2125


دیدگاه ها

دیدگاه خود را بنویسید